websikehealthcheck

Blog...

A TÉR-érzet fontosabb, vagy a négyzetméter?

A TÉR-érzet fontosabb, vagy a négyzetméter? - Élményotthon Ingatlan - Eckhardt Tibor

A Térélmény Tervezési Szisztéma alapján két alapelemre építünk egy házat: TÉR-érzet és Fényhatás. De vajon mi számít inkább, a TÉR-érzet vagy a négyzetméter? Elhanyagolható azon ügyfeleink száma, akik azzal az igénnyel álltak elő, hogy ők egy szűk, sötét lyukban szeretnének lakni. Számuk erősen konvergál a nullához (alulról). A TÉR minden ember igénye. Ez az első építőkocka ÉLMÉNYOTTHON tervezéskor. Felületes megállapítás azt mondani: “Minél nagyobb, annál jobb!” Máris mondom, miért…

A TÉR-érzet fontosabb mint az alapterület…

Tervezéskor optimumra kell törekednünk nem szélsőértékekre. Egy épületet nem csak megépíteni, de fenntartani is költség. Az ember igényli a tágasságot, de ennek mindig anyagi vonzata van. Mi a megoldás?

Arányok: térkapcsolatok és térarányok tesznek egy térsort élménnyé.

A TÉR-arányok finomhangolása az építész valódi feladata. A TÉR-arányok adják a tágasság vagy szűkösség érzetét, ezek eredményezik az otthon TÉR-élménnyét. A jó építész nem négyzetméterekben gondolkozik, hanem arányokban, terekben és a FÉNYben, ami a tereket megrajzolja – sötétben nem látunk, ezért nem is érzékeljük a teret.

A jó építész nem álmodozó UFO. A négyzetmétereket is kordában tartja, de nem innen közelít a megoldáshoz.
170 négyzetmétert a TÉR felől közelítve szellősen, látványosan ki lehet alakítani. Az alapterület felől közelítve csak ragasztgatjuk egymáshoz a helyiséglistán szereplő “szobákat”.

Egyre jobb minőségű látványterveket tudunk előállítani, de tökéletesen ezek sem adják vissza a tereket érzet szempontjából. Ezért kritikusan fontos az építész fejlett térlátása. A megrendelők jellemzően nem látják át a tereket úgy mint mi, építészek, de a végeredményt örömmel nyugtázzák. Mi a másik alapvető térszervező eszköz?

Sötétben, félhomályban nem lehet terekről beszélni…

Az ember másik alapvető igénye a FÉNY. Közhely, de nem tudunk nélküle létezni. Erre tökéletes példa az a folyamat, amit a tél végi első napsütéses órák indítanak el bennünk. Optimistábbak, energikusabbak, kreatívabbak, türelmesebbek vagyunk, jobb közérzetünk lesz.

Az ÉLMÉNYOTTHON tervezők kezében az egyik legalapvetőbb téralkotó eszköz maga a fény. Ha a fény, szerves alkotóeleme az épületnek, az eredmény lehengerlő. Tereink életre kelnek beköltözéskor. Miről beszélek?

Tervezett fényjátékokról, a tervezés fázisában megkomponált fényhatásokról van szó – az Ön leendő otthonában. Nem egyszerűen ablakok beépítésére, hanem stratégiai helyeken elhelyezett bevilágító felületekkel tervezzük házainkat, mely felületek a tereket megtöltik fénnyel és élettel.

Ez is a tervező feladata és felelőssége, nem csak a funkcionális alaprajz…

Ha az otthon úszik a fényben, jó élettani hatásra számíthatunk közérzet és levegőminőség szempontjából is. Ha nincs elég fény, akkor építettünk egy igazán drága panellakást. Ez elég rosszul hangzik, ugye? Bárcsak teoretikus megfogalmazás lenne, de ezrével építenek ilyen házakat ma is polgártársaink – sajnos. Pedig lehetne másképp…

Kérjen értesítést az ÉLMÉNYOTTHON projektekről!

Elsőként értesülhet az új projektekről és az aktuálisan elérhető ingatlanokról! Kattintson a gombra és kérje az értesítőt!

Eckhardt Tibor
Mindig messze jobb házakat akartunk tervezni mint mások, maradandó értéket nyújtani megbízóinknak. Elsődleges szempont, hogy a lakók életvitelének megfelelő otthonok épüljenek. Hiába szép ugyanis a ház kívülről, ha az elrendezés nem praktikus, nincs térkoncepció és a funkciósor nem könnyíti meg a lakók mindennapjait. Az ÉLMÉNYOTTHON Ingatlancsoport Kft.-nél minden projektünk során ezt tartjuk szem előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük